Wat is een IP-camera

Lang niet iedereen is bekend met IP camera’s en de voordelen ervan. Vooral als je van plan bent om een IP camera te kopen, ben je daarom waarschijnlijk op zoek naar het antwoord op een aantal vragen. “Wat is een IP camera?”, “Wat betekent IP camera?”, “Hoe werkt een IP camera?” en “Welke IP camera is geschikt in mijn situatie?”. In dit artikel zullen wij zo veel mogelijk antwoord geven op deze vragen!Hoe werkt een IP-camera?

Een IP camera maakt gebruik van het ‘Internet Protocol’, dit is een netwerkprotocol waarmee computers op een netwerk met elkaar kunnen communiceren, zoals op het internet. Door middel van een UTP kabel kan de IP camera vervolgens verbinding maken met het internet, indien deze wordt gekoppeld aan een router of NVR recorder. Deze UTP camera kan meer data verwerken dan een COAX kabel, waardoor de IP camera camerabeelden met hogere resolutie en betere beeldkwaliteit toont. Ook kunnen de camerabeelden door middel van draadloze verbinding (wifi) worden verzonden.

Door de internetverbinding is het mogelijk om overal ter wereld de camerabeelden van je IP camera live te volgen.Wat is er nu zo bijzonder aan een IP camera?

Camerabewaking is erg bijzonder, omdat het met deze techniek mogelijk is om beelden met een aanzienlijk hoge beeldkwaliteit te versturen. Op de plek waar je de camerabeelden bekijkt, kun je bij het live meekijken genieten van een scherp beeld. Bovendien kun je bij het terugkijken van de opgenomen beelden digitaal inzoomen op belangrijke details.Welke type IP camera’s zijn er?

Er zijn ontzettend veel type IP camera’s, omdat iedere situatie vraagt om een specifieke oplossing. Bij IPcam-shop.nl hebben wij een ruim assortiment IP camera’s. De meest verkochte type IP camera’s zijn:Indien je meer informatie over deze camera’s wenst, adviseren we je om de desbetreffende pagina’s te bezoeken. Hier vind je een uitgebreide uitleg over ieder type camera. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze tussen deze type camera’s? Dan adviseren we je om gebruik te maken van onze handig keuzehulp. Deze module helpt je aan de hand van het beantwoorden van een aantal vragen met de keuze voor een geschikte camera voor jou.Wat zijn zoal de toepassingen van een IP camera?

IP camera’s worden veelvuldig toegepast in het bedrijfsleven en bij de overheid voor professionele videobewaking van allerlei objecten en locaties. Nu de prijs van de IP camera’s ook voor de consument bereikbaar is, kunnen camera's ook in de privé omgeving voor legio toepassingen worden ingezet. Bijvoorbeeld als alternatief voor dure en ouderwetse alarmsystemen. Wellicht heb je een winkel of bedrijf en wil je een oogje in het zeil houden en tevens terug kunnen kijken naar een moment wanneer je iets verdachts denkt te hebben waargenomen. Dit is allemaal mogelijk met behulp van een IP camera.

IP camera's kunnen ook worden gebruikt voor het bewaken of observeren van onder andere:

  • Vakantiehuizen over de hele wereld

  • Carport, boothuis of caravan standplaats

  • Stallen (koeien, varkens, paarden, etc.)

  • Vogels (bijvoorbeeld broedprocessen of bewaken van vogels in een volière)

  • Bouwplaatsen

  • Verzorgingscentra

  • Scholen en kinderdagverblijven

  • De babykamer, door het bekijken en beluisteren via iPhone, iPad of andere smartphone of tablet (als babyfoon).Kan ik een beveiligingscamera gebruiken als alarmsysteem?

In principe is dit zeer goed mogelijk. IP camera’s beschikken over de mogelijkheid tot bewegingsdetectie. Dat houdt in dat wanneer er beweging wordt gesignaleerd door de camera dit wordt doorgemeld middels het zenden van een e-mail of push bericht naar een van te voren ingestelde ontvanger. Bij dit bericht worden dan zogenaamde snapshots (kleine foto’s) van het object verzonden welke de beweging heeft veroorzaakt. Je kunt ook een bepaald gebied binnen het bereik van de camera uitsluiten voor bewegingsdetectie, bijvoorbeeld over de hele oppervlakte een meter vanaf de grond indien je huisdieren hebt, zoals honden of katten. De camera zal in dit geval geen beweging doorgeven wanneer je huisdier voorbij de camera loopt.Is een IP camera wel veilig?

Regelmatig krijgen wij de vraag of een IP camera wel veilig is, omdat mensen bang zijn dat anderen mee kunnen kijken naar de beelden op hun IP camera. Een IP camera is veilig indien je het standaard wachtwoord en liefst ook de gebruikersnaam (bijv. admin) aanpast naar een eigen wachtwoord en gebruikersnaam. Op die manier ben jij de enige die deze inloggegevens weet. Indien je het standaard wachtwoord niet aanpast is er een kans dat andere mensen kunnen meekijken op je camera.Meer informatie over de betekenis of werking van een IP camera? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 023-230 20 40.©2023 IPcam-shop